сряда, 22 септември 2010 г.

Въведение в математиката

Тази вечер, докато приготвях вечеря в кухнята слушах с едно ухо диалога, който се водеше в хола между Ради и Чавдар. А именно:

-Тате, изпитвай ме на задачи!
-На какви задачи, аз вече се изчерпах. Днес те изпитвах на доста задачи.
-Нищо, изпитвай ме на още!

И оттам нататък се започнаха едни задачи със смятане на едноцифрени и/или двуцифрени числа, както събиране, така и изваждане. Човекът ги реши без грешка. Преминаха на задачи от движение. От онея дето една кола тръгва от точка А към точка Б, само че в нашия случай са преработени за нивото на решаващия и звучеше така:

-Една кола тръгва от нашето село към съседното село и стига за 3 часа. После се връща обратно за 4 часа. Колко часа е пътувала колата?
-Седем!!, и после добавя супер горд от себе си - Лесно!

Тогава баща му смени трудността на следващата задача:
-Една кола тръгнала от нашето село към съседното село и стигнала за 3 часа. Връща се за 4 часа, обаче стигнала само до половината на връщането, колко часа е пътувала?
-Пет! Лесно!

Тогава се премина на задачи от басейни. И тези ги знаете, дето една тръба пълнила един басейн за 3 часа, другата за 5 часа и прочие и прочие. Разбира се, задачите не бяха супер трудни, но все пак, като за 5 годишен ни скри шапката.

Последната тема за деня беше въведение в процентите. Ради винаги свързва процентите с отстъпка от цената, което звучи доста смешно. Например:

-Представи си, че един басейн е пълен догоре. Това означава, че е пълен на 100%. Предтави си сега, че една тръба пълни 20% от басейна, колко % пълни другата.
-20% отстъпка??? Ради недоразбрал попита, и аз си казвам, гледай как американския метод на търговия го е объркал, че процентите са винаги и само отсъпка в цената! Ха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар