сряда, 12 януари 2011 г.

Диалози и шопска ръченица с ирландски привкус

Дени има нова дума, от която е толкова погълната, че старите 2-3 думи за момента са излезли от употреба.

Ава. С ударение на второто А. Употребява се ето така:

-Ава?

-Това е на Дени блузката.
-Ава?
-Това е на мама блузката.
-Ава?
-Това е огледало.
-Ава?
-Това е на Дени панталончето.
-Ава?
-Това е на Дени ръчичката.
-Ава?
-Това е на мама нослето.
-Ава?
-Това е на Дени нослето.
-Ава?
-Това са на Дени чорапките.
-Ава?
-Това е кърпата, където си бършем ръчичките.
-Ава?
-Това е стената.
-Ава?
-Това е мивката.

И така нататък и така нататък. Много често посочва неща за втори и трети път, за да види дали случайно няма да се объркаме и да кажем друго. Изпитва ни много и по книжките, но понеже е силно пристрастена към фотоапарата не мога да я издебна и да направя филмче като хората.



Разбирате, че въпросната нова дума всъщност е ТОВА. В трепетно очакване съм да започне да повтаря след нас това, което чува. Засега обаче само пита.
А, и гони 16 паунда. Или 7,2 кг.

Ради, който по една или друга причина е пренебрегнат в постовете ми, тази вечер има сериозно участие с неговата Шопска ръченица. На път сме да го запишем на народни танци, защото считаме, че има заложби. Може би ще кажете, че освен за народни танци има и заложби за цирка, и това си го знаем.



Има и много други заложби, от които ми фръква шапката. Като например да събира и изважда трицифрени числа наум, или да решава задачи от движение, басеини и проценти, или да чете и пише на американското училище така, че да покрива 99% от тестовете за неговата възрастова група. Да, нещата при него се случват лесно и без усилие, и колкото и да е упорит и инатлив за неща, когато става въпрос за учене, говорене и писане винаги отговаря бързо и веднага.


Виж сестра му е друга история. При нея нещата се случват само и единствено когато тя реши за необходимо. Терапевтките й са на мнение (което съвпада абсолютно с нашето) че тя разбира и може много повече, отколкото показва. Защо е така не мога да си обясня, но малката дяволита усмивчица, която се появява на лицето й като я питаш нещо и тя се прави на приятно разсеяна, ми подсказва, че сме прави. Тя контролира ситуациата. СитуацИИтЕ. 7 кила с мокри гащи, а ни върти на пръста си както си иска. И това го казвам с гордост и радост, независимо, че звучи откачено.

Когато бях бременна с Дениз се питах как ще я мога да я обичам, след като обичам Ради с цялата си душа. Тогава Айлин ми каза, че ще я обичам без съмнение. Че тя сама ще намери място в сърцето ми. Че децата са различни по техен си начин и обичаш всяко едно заради неговите си му качества и индивидуалност. Така и стана. Дениз е коренно различна от брат си, с изключение единствено на факта, че е ръчната колкото него. И двамата са много физически активни, което на нас ни харесва. Както казва Чавдар - такива сме си ги поръчали. И дотук свършват приликите между тях. Единият е много сговорчив, другият съвсем не е; единият обича да опитва нова храна, другият яде само неща, които е сигурен, че е ял преди и са му харесали; единият постига нещата светкавично, другият постига нещата, когато му дойде отвътре. Но и двамата са част от мен, и ги обичам безкрайно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар