петък, 29 октомври 2010 г.

6 месеца и половина по-късно

От кое ли? Откакто Дени беше оценена от нейните терапевтки предния път. И понеже срещата този път беше заредена с положителни емоции, реших да ви дам допълнителен бонус - направихме снимки на всичките ни терапевтки, за да добиете представа за тях - за нас те са вече като членове на семейството. Всички са много внимателни, много загрижени, и искрено обичат и се радват на всички постижения на Дени.

Мишел - терапевт по цялостното развитие, отляво на снимката. Момичето, в което Дени е седнала е студентка, която беше на практика при Мишел и идваше при нас в продължение на няколко месеца. Казва се Линдзи.


В категорията на Мишел - умствени способности (умствени процеси, свързани с учене, мислене, запомняне и разсъждаване)- Дени е оценена като дете на възраст между 15-18 месеца, като има отделни умения като дете на 21 месеца (колкото тя беше по време на оценката). Това дава 29% изоставане, което е намаляло от 33% преди 1 година. Добри новини!


Джен - терапевт по говорене и хранене


Категорията на Джен има две подкатегории - разбиране на речта и изразяване. По отношение на разбиране, Дени е оценена като дете на възраст 15-18 месеца, с отделни умения до 22 месеца. А по отношение на способностите на Дени да се изразява (да говори, най-просто казано) е оценена като дете на 12-15 месеца, с отделни умения до 18 месеца. Това дава изоставане от 29% в първата категория, и 43% във втората. В оценката преди 1 година нямаше такова разграничаване (може би защото Дени беше по-малка) и тогава процента изоставане беше 33. За мен, в тази категория сме на същото ниво. Дени казва 3 думички сега - мама, тате и АМ :), все важни думи. Очакваме и повече.


Линдзи - физиотерапевт - движения като пълзене, ходене, скачане, качване на стълби, както и издръжливост, сила и поза най-общо казано.


Дени беше оценена като дете на 12-15 месеца, с отделни умения до 18 месеца, което дава изоставане от 43%, което е намаляло леко от оценката преди една година, когато изоставането беше оценено на 45%. Дени вече прави самостоятелни крачки, все още не ходи през цялото време, но виждаме как по-малко по-малко увеличава дължината на маршрутите, които ходи.


Мериелан - терапевт по фините движения (способност да усети, планира, хваща и работи с предмети)


Тук Дени беше оценена на ниво 12-15 месеца, което дава изоставане от 43%. Смятаме, че в тази категория, както и в останалите, но в по-малка степен, Дени е недооценена. Истината е, че тази терапевтка виждаше Дени по-рядко в последните месеци, поради стечение на различни обстоятелства, а когато я видеше, Дени не винаги беше в настроение за игра. В такива случаи терапевтката не вижда нищо от нейните способности. И следователно - високия процент изоставане, който според мен е много далеч от истината.

Аз лично много се вълнувам от процентите, не защото съм счетоводител, а защото те ми дават идея как точно вървят нещата. Дали изоставането се наваксва малко по малко, или се увеличава, или стои същото. Чавдар все се чуди какъв ми е проблема и какво толкова съм се вторачила в тези проценти, и то е така, но аз съм се вторачила и в много други неща, които не демонстрирам непременно.
Оценявам факта, че терапевтките на Дени я виждат за по 1 час на седмица и няма как да са наясно със целия спектър на нейните истински способности. Затова съм предприела следното - правя филмчета, когато играем, и най-забавните ги изпращам на терапевтките да ги видят. И те винаги са супер учудени и зарадвани от нейните способности. Ето едно такова филмче:

2 коментара: